Recept Fazantenfilet met cognacsaus

Ingrediënten

600 g fazantenfilet, 2 stukken prei, 300 g verse bospaddestoelen, 1 blik artisjokbodems, 2 dl gevogeltebouillon, 2 dl room, glaasje cognac, margarine, boter, peper, zout.

Bereiding

Verwijder het groen van de prei, was de rest en snij het zeer fijn. Smelt een klontje boter in een kookpotje en stoof er de prei in, gekruid met peper en zout. Voeg eventueel wat bouillon toe.

Verwarm de artisjokken in het preivocht.

Borstel de bospaddestoelen schoon en snij de grootste in stukken. Smelt nog wat boter in een pot en stoof er de gekruide champignons in. Haal ze van het vuur als ze gaar zijn, maar hou ze warm. Verhit een beetje margarine in een braadpan en bak er de fazantenfilet goudbruin in aan. Kruid het vlees met peper en zout en laat het onder de deksel op een zacht vuurtje garen (± 6 minuten afhankelijk van dikte).

Verwijder de vetstof, giet de (warme) cognac op het vlees en flambeer. Blus onmiddellijk met de room. Hou het vlees warm in aluminiumfolie. Voeg het kookvocht van de prei-artisjokken en van de paddestoelen bij de saus. Proef de saus en kruid ze eventueel bij. Als ze te dik is, voeg dan nog wat bouillon bij.

Tip
Leg het vlees in reepjes op het bord. Leg op een preibedje de artisjokbodems met daarin de paddestoelen. Nappeer de saus rondom.