Recept Stoverij van tamme gans in Kriekenbier

Ingrediënten

2 borstfilets van tamme gans, 2 flesjes Belgisch Kriekenbier, 1 kippenbouillontablet, 1 eetlepel mosterd, 1 grote ui gesnipperd, 50 gram mager rookspek in kleine stukjes, 2 blaadjes laurier, 5 jeneverbessen, 10 zwarte peperkorrels,5 kruidnagelen, bloem, peper, zout, boter, olie

Bereiding

Verwijder de huid en snijd het vlees in grote dobbelstenen. Doe er peper en zout op en hussel het in een ruime plastic diepvrieszak door de bloem. Het vlees moet aan alle kanten met een dun laagje bloem bedekt zijn.

Verhit de vetstof in een pan met dikke bodem en bak daar de spekjes en ui in aan. Uit de pan halen en vervolgens het vlees aan alle kanten dichtschroeien. Haal de pan van het vuur. Kneus de kruidnagelen, jeneverbessen en peperkorrels in een vijzel en knoop het verkregen resultaat in een schone zakdoek.

Als het vlees is afgekoeld kruidenbuiltje, spekjes, ui, laurierbladeren, bouillontablet en mosterd er bij doen. Giet ook de flesjes bier er bij. Schraap de aanzetsels op de bodem van de pan los. Laat het geheel op een zeer laag vuur langzaam tegen de kook aan komen, met het deksel schuin op de pan.

In de oven gaat het ook (ovenstand plm. 90° C.) Het vocht mag niet meer doen dan traag blub-blub-blub. Laat het gerecht lang garen, drie of vier uur, totdat het vlees zeer zacht en mals is. Houd met het vlees warm, giet de saus door een zeef en kook het tot de helft in. Doe de saus weer bij het vlees. Roer er vlak voor het opdienen een scheutje room door.

Serveertip
Deze bereiding van Nijlgans smaakt heerlijk bij stamppot boerenkool (met kuiltje saus). Gekookte aardappelen, stoofperen en spruitjes zijn er ook lekker bij.

© Jaap Vissering